*** ၇င္ခြင္လမ္း သို႔ လာေ၇ာက္လည္ပတ္ ေလ႔လာၾကသူ မိတ္ေဆြအားလံုး စိတ္၏ ခ်မ္းသာၿခင္း ကိုယ္၏ က်မ္းမာၿခင္းတို႔ႏွင္႔ ေအးခ်မ္း ၿပည္႔စံုနိုင္ၾကပါေစ ***

Friday 4 July 2014

ကုသိုလ္ စိတ္ျဖင့္ စားၾကည့္ပါ

Image and video hosting by TinyPic

ခံတြင္းမေတြ ့တဲ့ အခါ မ်ိဳး (သုိ ့မဟုတ္) မိမိ စိတ္ႏွင့္ အၾကိဳက္ မေတြ ့တဲ့ အခါမ်ိဳးေတြ မွာ ထို အစာ စားကို “ ဟြန္ ့ဘယ္လို လက္ရာၾကီး မွန္း မသိဘူး၊ ျမိဳခ် လို ့ကို မရဘူး၊ ေတာ လက္ရာၾကီး၊ ဘာလိုေန မွနး္ ကို မသိ ဘူး၊ စားဖူး သမွ်ထဲ မွာေတာ့ အညံ့ဆံုးဘဲ ” စသည္ျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ေပး သူကို ျငိဳျငင္ မိတာ မ်ိဳး ၾကံဳဖူးေကာင္း ၾကံဳဖူးၾကမွာပါ။ 

ထို ့နည္း တူ မိမိ အၾကိဳက္နဲ ့ ကိုက္ညီ တဲ့အခါ မ်ိဳးမွာ ေ တာ့ “ ေကာင္းလိုက္တာ… ဂြဒ္ရွယ္ဘဲ… ေနာင္လဲ အဲလို အရသာ ရွိတာေလးေတြ လုပ္ေကြ်းဦးေ နာ္ ” ဆိုျပီး ပူဆာ တတ္ျပန္ပါ တယ္။

တရား သေဘာ အရ ဆင္ျခင္ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ျဖင့္ အစား အစာေပၚျငိဳျငင္စြာ စားေသာက္ျခင္း က “ ေဒါသ (အ) ကုသိုလ္ စိတ္ျဖင့္ စားေနျခင္း သာ ျဖစ္ပါတယ္ ” တကယ္ေတာ့ လက္ရာ ဘယ္ေ လာက္ ပင္ ညံ့ေန ပါေစ… “ ကိုင္း စားျပီးေတာ့ လဲ ျပီးသြား တာပါဘဲ၊ 



အလုပ္ တစ္ခု ျပီးသြားတာေ ပါ့၊ စားမေကာင္း လို ့အာသာ မေျပေသးလဲ ဌက္ေပ်ာသီးေလး … ဒါမွ မဟုတ္ ေကာ္ဖီေလး ျဖစ္ျဖစ္ ၾကိဳက္တာ တစ္ခုခု စားလိုက္ရင္ တင္းတိမ္ သြားမွာ ဘဲေလ ” ဟူ၍ ထို အစာေပၚ ျငိဳျငင္စိတ္ ကို တိကနဲ ျဖတ္ခ်သင့္ပါတယ္။ 

ဒါဆိုရင္ ေဒါသ (အ) ကုသိုလ္ စိတ္လည္း ေပ်ာက္သြား မွာျဖစ္သလို၊ မိမိ အတြက္ အစား အစာေတြ ကို ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ေပးသူ အေပၚ မွာ ၀စီကံ မေနာကံ တို ့ျဖင့္ မမွား မိေစေတာ့ပါဘူး။

အစား အစာေပၚ တပ္မက္ ခံုမင္စြာျဖင့္ စားေသာက္ျခင္း ကလည္း တရား သေဘာ အရ ရႈရင္
“ ေလာဘ (အ) ကုသိုလ္ စိတ္ျဖင့္ စားေနျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္ ” ဥပမာ ၾကက္သား ဟင္း လက္ရာေ လး က စားေကာင္းတယ္ ဆိုပါစို ့…ေကာင္းလိုက္တာ…ေနာင္လဲ အဲလိုမ်ိဳး ခဏခဏ လုပ္ေက်ြး ဦးေနာ္… လို ့ေတာင္းဆို လိုက္ျခင္းက ေလာဘ စိတ္ တက္ေနလို ့ပါဘဲ။ 


 ဒါ့ျပင္ လူသား တို ့အာဟာရ ျဖစ္ေစဖို ့အတြက္ ေနာင္လာ လတၱံေသာ အခ်ိန္မွာ အသက္ စေတးရေ တာ့ မည္ျ ဖစ္တဲ့၊ လက္ရွိ ပစၥဳပၸန္ မွာေတာ့ အသက္ ရွိေနေသး ေသာ ၾကက္ သတၱ၀ါေတြ အေပၚ သြယ္ ၀ိုက္ေ သာ နည္းအားျဖင့္ မေနာကံ ၀စီကံ တို ့ျဖင့္ ငရဲ ယူလို္က္ျခင္း သာ ျဖစ္ပါတယ္။

တကယ္ တမ္း စဥ္းစားၾကည့္တဲ့ အခါမွာ ၾကိဳက္လို ့ စားသည္ျဖစ္ေစ၊ မၾကိဳက္ ဘဲ စားေနရ သည္ျဖ စ္ေစ ခံတြင္း ထဲကအစာေတြ ကို မ်ိဳခ်ျပီးတဲ့ေနာက္ မွာေတာ့ ယင္း အစာမ်ား အားလံုး ဟာ လည္ေ ခ်ာင္း-အစာအိမ္- အူသိမ္- အူမ ေတြထဲ အဆင့္ ဆင့္ေက်ာ္ျဖတ္ျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရ ကိုစုပ္ယူ ေနာက္ဆံုး မွာေတာ့ မလို အပ္တာေတြ ကို ဆီး၊ ၀မ္း၊ ေသြး၊ ေခြ်း၊ ခြ်ဲသလိပ္၊
ျပည္ပုပ္ေတြ အျဖစ္ စြန္ ့ထုတ္ ပစ္လိုက္ရတာ ပါဘဲ။


 ဒါေၾကာင့္ ၁-ထြာ ၁-မိုက္ေတာင္ မရွည္ တဲ့ လွ်ာတစ္ေခ်ာင္းေပၚ မွာ ခ်ိဳ-ခ်ဥ္-စပ္-ဖန္-ခါး-ဆိမ့္ ေတြကို အာေခါင္နွင့္ပြတ္ေခ် ကာ အရသာ ခံျ ပီး ေလာဘ ေဒါသေတြႏွင့္ မစားၾကဘဲ၊ ကုသိုလ္ စိတ္ျဖင့္ သာ စားၾကည့္ ပါလို ့ တိုက္တြန္း လိုက္ ပါရေစရွင္။


<<စာနာေထာက္ထား စြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္ အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္း မ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾက ပါရန္ ေမတၱာ ရပ္ခံပါသည္ >>


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
From...Search Myanmar
 

No comments:

Post a Comment