ၿမိဳ႕တုိင္း လိုလို ကြမ္းစား သံုးမႈ မ်ားျပား လာသည္ႏွင့္ အမွ် အိႏိၵယႏိုင္ငံ မွ တရားမဝင္ တင္ သြင္းေသာ ႏိုင္ တီတူး၊ ဖိုတီ ဖိုက္ စသည့္ ေဆးျပင္း မ်ားကို စားသံုး ေနၾကသည္။ ထုိ႔ျပင္ Shikhar (ရွီးခါး)၊ ကင္းၿမီးေကာက္ တံဆိပ္ ပါ ကြမ္းေပါင္း ေဆးထုပ္ မ်ားကို လူငယ္ အမ်ားစု စားသံုး မႈ ပိုမို မ်ားျပား လာၾကသည္။
ယခင္က ကြမ္း ကို ကြမ္းသီး၊ ထံုး၊ ေဆးရြက္ႀကီး တု႔ိျဖင့္ စားသံုးၾက ရာမွ ယခုအခါ ကြမ္းစားသံုး မႈသည္ လူတန္း စား မေရြး ေစ်းႏႈန္း သက္သာ စြာျဖင့္ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူ စားသံုး ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ကြမ္းစားသံုး မႈ မွာ ပိုမို ျမင့္မား လာသည္ ။
လူႀကီး၊ လူငယ္ ကြမ္းစား သံုးမႈ မ်ားျပား လာသည္ႏွင့္ အတူကြမ္းစား ျခင္းေၾကာင့္ ခံ တြင္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ သည္ ယခင္က ထက္ သက္တမ္း ထက္ဝက္ ခန္႔ ေစာ၍ ျဖစ္ပြား လာသည္ ကို ေတြ႕ ရွိ ေနရသည္။
ယခင္က အသက္ ၄ဝ ေနာက္ပုိင္း မွ သာ သြားဖံုး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေတြ႕ရွိ ရေသာ္ လည္း ယခုအခါ အသက္ ၂၅ ႏွစ္ မွ ၃၅ ႏွစ္ ဝန္းက်င္ အရြယ္မွ စ၍ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ား ရွိလာသည္ကို ေလ့လာ သိရသည္။
ကြမ္းယာေရာင္းဆုိင္ အခ်ဳိ႕ သည္ ကြမ္းသီး ကို ေရစိမ္ ထားက ၄င္းကြမ္းသီး မ်ား ေရစိမ္ ထားသည့္ အတြက္ ပြလာ ကာ ကြမ္းသီး ကို အေရာင္ေဖြးၿပီး လွေနေအာင္ ဓာတု ခြၽတ္ေဆး တစ္မ်ဳိးျဖင့္ အေရာင္ ခြၽတ္ကာ ေရေဆးၿပီး ေနလွန္း အေျခာက္ခံ သည္ ကို လည္းေကာင္း၊
ေဆးရြက္ႀကီး မ်ား ကိုလည္း ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာစပ္ ကာ ႏွပ္ေဆး သေဘာ မ်ဳိး အသြင္ေျပာင္း ထားသလုိ ထံုး ကိုလည္း ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ ၿပီး အေပၚယံ ေရၾကည္ ကို သြန္ပစ္ ကာ အနည္ ထုိင္ က်န္ခဲ့ သည့္ အႏွစ္ သားကို ပ်စ္ပ်စ္ ေဖ်ာ္ထား သည့္ ႏို႔မႈန္႔ မ်ားျဖင့္ ေရာစပ္ လိုက္သည့္ အတြက္ ထံုး ကို စားသည့္ အခါ ႏုိ႔မႈန္႔ ပါလာ သည့္ အတြက္ ထံုးသား က ဆိမ့္ဆိမ့္ေလး ျဖစ္ေနေၾကာင္း၊
သို႕ေသာ္ က်န္းမာေရး ႏွင့္ ကိုက္ညီမႈ ရွိ၊ မရွိ မသိရေၾကာင္း စသည့္ ကြမ္းႏွင့္ ကြမ္းသီး အေၾကာင္း ကို ေကာလင္း မွ ေလ့လာ သူ တစ္ဦး က ေျပာျပ၍ သိရသည္။
ယခုအခါ ကြမ္း စားသံုးသူ မ်ားႏွင့္ ကြမ္းေသြး ေထြးရန္ အခက္ အခဲမ်ား မွ ကာကြယ္ ရန္ အတြက္ Shikhar (ရွီးခါး)၊ ကင္းၿမီးေကာက္ တံဆိပ္ပါ ကြမ္းေပါင္းေဆး မ်ားကို သံုးစြဲ ၍ ပါးေစာင္ ေပါက္ၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါ မ်ား ျဖစ္ပြား ကာ ေသဆံုး သူ မ်ားျပား လာေၾကာင္း သိရွိရသည္။
Credit: Themyawadydaily
Latest Myanmar News
No comments:
Post a Comment