ျမန္မာ ႏုိင္ငံ၏ လူဦး ေရသန္း ၆ဝ ခန္႔မွာ ေသြးတိုး ေရာဂါ ခံစား ေနရသူ ယခင္ႏွစ္ မ်ားထက္ ပို၍ ျမင့္ တက္လာ ေနေၾကာင္း အေရွ႕ေတာင္အာရွ ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕၏ စစ္တမ္းမ်ား အရ သိရသည္။
ထို ေသြးတိုး ေရာဂါကို ျပည္ပ ႏိုင္ငံျခား ေဆးဝါးမ်ားျဖင့္ ကုသႏိုင္သကဲ့သို႔ မိ႐ိုးဖလာ တိုင္းရင္းေဆး မ်ား ျဖစ္သည့္ အစြမ္းထက္ ေဆးဝါးမ်ားျဖင့္ ကုသ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္။
ေရွးျမန္မာ မင္းမ်ား လက္ထက္ ကတည္းက ေသြးေလ ညီၫြတ္ေစရန္ ဟင္းပြဲ မ်ားတြင္ အစာ လည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ဆိုသကဲ့သို႔ ပြဲေတာ္ တည္ရာတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္မွ် တေသာ အရာမ်ားကို ျဖည့္စြက္ မွီဝဲ သံုးစြဲေတာ္ မူေလသည္။
ထိုဟင္းပြဲ မ်ားထဲတြင္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည့္ ဒန္႔သ လြန္ရြက္ ဟင္းခ်ဳိ၊ ျမင္းခြာ ရြက္သုပ္၊ ျမင္းခြာရြက္ ဟင္းခါးႏွင့္ ခံတက္ရြက္ ဟင္းခ်ဳိတို ႔ျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ကို ဟင္းစား ဇြန္းႏွစ္ဇြန္း တစ္ေန႔လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ မနည္း ေသာက္သံုး ကေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သကဲ့သို႔ ဧကရာဇ္ အရြက္ႏွင့္ အျမစ္တို႔ကို တစ္ေန႔လွ်င္ သံုးႀကိမ္မွ် သတၱဳရည္ အျဖစ္ ျပဳလုပ္ ေသာက္သံုးပါ က ေသြးတိုး ေရာဂါ ကို ေပ်ာက္ ကင္း ေစႏုိင္ေၾကာင္း ျမန္မာ တိုင္းရင္းေဆး သမားေတာ္ ႀကီးမ်ားက ေျပာျပခဲ့သည္။
ထို႔အျပင္ တစ္ေန႔လွ်င္ ၾကက္သြန္ ျဖဴဥ (ဥတစ္လံုး) ကို ထမင္းစားတိုင္း သံုးလံုး မွငါးလံုး အထိ စားသံုးေပး ပါက ေသြးေပါင္ တက္ျခင္းကို က်ေစၿပီး ေသြးေပါင္က် ေနသူကို ျပန္လည္ ညႇိေပး ေစႏိုင္ သည္။
ေနာက္တစ္နည္းမွာ သံပရာသီး တစ္လံုးကို အလယ္မွ ထက္ျခမ္း လွီးကာ ေရေႏြး အပူခ်ိန္ ၇၅ ဒီဂရီ ဖာရင္ ဟိုက္ထဲသို႔ ၄၅ မိနစ္ခန္႔ ထည့္ၿပီး ယင္းျပဳတ္ ရည္ကို ေသာက္သံုး ပါက တစ္ခဏ အတြင္း ျပန္ လည္ ေကာင္းမြန္လာမည္ ျဖစ္သည္။
ျမန္မာ့ တိုင္းရင္းေဆးျဖင့္ လူႀကီး၊ လူငယ္မ်ား ေသြးတိုးျခင္းမွ ကင္းေဝး ႏုိင္ပါေစ။ ။
From... Myawady News
No comments:
Post a Comment