အမ်ိဳးသမီး မ်ား၏ အသက္ကို အဓိက ၿခိမ္းေျခာက္ေလ့ ရွိသည့္ ရင္သား ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ပံုမွန္ မွီဝဲျခင္းျဖင့္ သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး သည္
အမ်ိဳးသမီးမ်ား အတြက္ အမွန္ တကယ္ အာနိသင္ ထက္ျမက္သည့္ သက္ေစာင့္ေဆးဝါး
တစ္မ်ိဳးဟု သုေတသီမ်ားက ညႊန္းဆို လုိက္သည္။
သုေတသီ မ်ားသည္ အသက္(၅၅)ႏွစ္ အထက္
အမ်ိဳးသမီးႀကီး (၇၀)တို႔၏ ေဟာ္မုန္း ဓာတ္ အေျခအေနကို တိုင္းတာ ကာ
စမ္းသပ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္ လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ ကို
တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ခြက္ႏႈန္း မွ် ပံုမွန္ ေသာက္သံုးေပးျခင္း သည္ ရင္သားကင္ဆာ
ကင္းေဝးေစမည့္ အေကာင္းဆံုး ႀကိဳတင္ ကာကြယ္နည္း တစ္ခုဟု သိရွိရသည္။
အေမရိကန္ မွ သုေတသီမ်ား က “ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ခ်ည္း ပဲ ေသာက္ရမယ္ လုိ႔
မဆိုလိုပါဘူး။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကို ပံုစံ အမ်ိုးမ်ိဳးနဲ႔ စားသံုးတာ၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါဝင္တဲ့ တျခား အစားအေသာက္ေတြ စားသံုးတာ ကလည္း တူညီတဲ့
အက်ိဳးသက္ေရာက္ မႈမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာ နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရဲ႕ အက်ိဳး အာနိသင္ေတြကေတာ့ ရွင္းလင္း ခိုင္မာလြန္းတဲ့
ေတြ႕ရွိခ်က္ေတြလို႔ ဆိုႏုိင္ ပါတယ္”ဟု ေထာက္ခံ ေျပာဆိုခဲ့သည္။
ပံုမွန္ အားျဖင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ခြက္ မွ် ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ဖူလံုေသာ
Lycopene ပမာဏကို ရရွိေစမည္ ျဖစ္သည္။ ယင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို
ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည့္ ဟိုမုန္းဖြဲ႕စည္းမႈတြင္ အက်ိဳးျဖစ္ထြန္း သည့္ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး
ျဖစ္သည္။
Lycopeneသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တြင္ ေပါၾကြယ္ဝ စြာ ပါဝင္ေလ့ရွိသည္။
ယခင္ သုေတသန ရလဒ္မ်ားက ယင္းဓာတ္ ပစၥည္းသည္ အမ်ိဳးသားမ်ား တြင္ ဆီးႀကိတ္ ကင္ဆာ
မျဖစ္ႏုိင္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း လည္း ညႊန္ျပေနခဲ့သည္။ နယူးဂ်ာစီ ရွိ
ရတ္ဂ်ာစ္ တကၠသိုလ္မွ ပညာရွင္မ်ားက အမ်ိဳးသမီးႀကီး (၇၀)တို႔၏
ဟိုမုန္း မ်ားကို တိုင္းတာခဲ့သည္။
စမ္းသပ္မႈ တြင္ ပါဝင္သူ အားလံုးသည္
ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ လြန္ကဲသူမ်ား၊ သို႔မဟုတ္ ရင္သား ကင္ဆာ ေဝဒနာ ရွင္မ်ားႏွင့္
ေဆြမ်ိဳးေတာ္စပ္ သူမ်ားျဖစ္ၾကသည္။ ယင္းအေျခအေနမ်ားသည္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို
ျမင့္မားေစသည္။
Lycopene ၾကြယ္ဝေသာ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး ေဖ်ာ္ရည္ မ်ားကို
ပံုမွန္ေသာက္သံုးသည့္ အခါ Adiponectin ေဟာ္ မုန္း ပိုမိုဖြံ႕ၿဖိဳး လာသည္ကို
ေတြ႕ရသည္။ ယင္းေဟာ္မုန္း သည္ ပိန္သြယ္ေသာ အမ်ိုးသမီး မ်ားတြင္
ပိုမိုမ်ားျပားၿပီး ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ဟန္႔တားႏုိင္သည့္
သဘာဝ ရွိသည္။
ေန႔စဥ္ ပံုမွန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သည့္ အခါ
(၁၀)ပတ္ အၾကာတြင္ စမ္းသပ္မႈ၌ ပါဝင္သူ အားလံုး ၏ Lycopene ပမာဏ သည္ ယခင္ထက္
ပ်မ္းမွ် (၉)ရာခုိင္ႏႈန္း ဝန္းက်င္ တိုးပြား လာသည္ ကို ေတြ႕ရသည္။ သုေတသီ
တစ္ဦးျဖစ္သူ အဒါနာလာေနာ့စ္က “ဒီေတြ႕ရွိခ်က္ဟာ အဝလြန္မႈနဲ႔ ရင္သား ကင္ဆာ
ကာကြယ္မႈေတြမွာ အေရးႀကီးတဲ့ အေျဖတစ္ခု ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
အမ်ိဳးသမီးေတြ
အေနနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နဲ႔ ဆက္ႏြယ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ကို မ်ားမ်ား စားေပးတဲ့အခါ
က်န္းမာေရး အတြက္ ေလ်ာ္ကန္ သင့္တင့္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ိဳး
ထိန္းညွိ ထားႏုိင္သလို ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့
ေကာင္းက်ိဳးမ်ိဳး ရရွိပါလိမ့္မယ္”ဟု ရွင္းလင္းေျပာဆုိသြားသည္။
From...Myawady
No comments:
Post a Comment