*** ၇င္ခြင္လမ္း သို႔ လာေ၇ာက္လည္ပတ္ ေလ႔လာၾကသူ မိတ္ေဆြအားလံုး စိတ္၏ ခ်မ္းသာၿခင္း ကိုယ္၏ က်မ္းမာၿခင္းတို႔ႏွင္႔ ေအးခ်မ္း ၿပည္႔စံုနိုင္ၾကပါေစ ***

Wednesday, 26 March 2014

အ႐ိုး အဆစ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ ေရွာင္ရန္ ၊ေဆာင္ရန္ ဓာတ္စာ မ်ား

အ႐ိုးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ ေရွာင္ရန္၊ေဆာင္ရန္ ဓာတ္စာမ်ား


အ႐ိုး အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါရွိ သူမ်ားဟာ အစား အေသာက္နဲ႔ ပတ္ သက္ၿပီး ေဆာင္ ရန္၊ ေရွာင္ရန္ေတြကို ေမးေလ့ ရွိၾကတယ္။ ယူရစ္ အက္စစ္မ်ား ၍ ျဖစ္ေသာ ေဂါက္ေရာဂါ၊  အဝ လြန္၍ျဖစ္ေသာ အ႐ိုး က်ီးေပါင္းတက္ ေရာဂါ တို႔ကေတာ့  အစား အေသာက္ ကို  ဆင္ျခင္ စားေသာက္ဖုိ႔ လိုတယ္။


ေဂါက္လုိ႔ေခၚတဲ့ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါ ရွိရင္  ေန႔တိုင္း ႏို႔တစ္ခြက္ ေသာက္သင့္တယ္။ ေရကိုလည္း မ်ားမ်ား ေသာက္သင့္တယ္။ ယူရစ္အက္စစ္ ျမင့္ တက္ေစတဲ့  သားငါး မ်ားမွာ ပါတဲ့ ဝမ္းတြင္း ကလီစာ၊ ငါးဥ၊ မွ်စ္၊ ပဲျမစ္၊ အေစ့အဆန္ မ်ားတဲ့ အဆီ၊ ဘီယာ၊ ဝိုင္နဲ႔  စည္သြတ္ဘူးေတြ ကို ေရွာင္သင့္တယ္။  


အမဲသား မ်ားမ်ားစားျခင္း၊  ပင္လယ္စာ (ဂံုး၊  ခ႐ု၊ ျပည္ႀကီးငါး) ေတြကို ေရွာင္ရမယ္။ အသီးအႏွံကို စားလို႔ရေပမဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔  အာလူးတို႔မွာ ပါတဲ့  အယ္ကာလြိဳက္ တစ္မ်ဳိးက လူတခ်ဳိ႕ကို အ႐ိုး အဆစ္ ေရာင္ေစႏုိင္ လုိ႔ ဆင္ျခင္ ရပါမယ္။ 


အ႐ိုးက်ီးေပါင္းတက္ ေရာဂါရွိသူဟာ  ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ဖုိ႔ ဆိုရင္  အစား အေသာက္ ဆင္ျခင္မႈက  အဓိက က်တယ္။  


ဒါေပမဲ့လည္း မစားဘဲနဲ႔ေတာ့ အာဟာရ မျဖစ္၊  ဗိုက္မဝတာမို႔ စားေတာ့ စားရပါမယ္။  သို႔ေသာ္ အမ်ားႀကီး မစားပါနဲ႔။ ညေနစာကို ထမင္းမစား ဘဲ ေပါင္မုန္႔၊ ဘီစကြတ္ စားရမယ္။ ဟင္းကို  ထမင္းလုိစားၿပီး  ထမင္းကို ဟင္းလိုစားပါ။ (တစ္ခါစားလွ်င္ ဆယ့္ႏွစ္ဇြန္းထက္ ပိုမစားရ) မွတ္စားပါ။  ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ  အႏွစ္မ်ားမ်ား ထည့္စားရင္  ဝေစတယ္။


အသားဖတ္သာ ယူစားတာတုိ႔  ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေၾကာ္စားတာတုိ႔ဟာ  တင္းတိမ္ သြားတတ္လုိ႔ ဟင္းကို ထမင္းလို စားခိုင္းတာ ျဖစ္တယ္။


ေရွာင္သင့္တာက အသင့္စား ျပဳလုပ္ ထုပ္ပိုးထားတဲ့ ''စနပ္'' အစားအစာ ျဖစ္ေသာ ငါးမုန္႔ေၾကာ္၊  အာလူးေၾကာ္၊ ဘယာေၾကာ္၊ အီၾကာေကြးတုိ႔ ျဖစ္ၿပီး စပ်စ္သီး၊  လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ဆီးသီး စားႏုိင္တယ္။ဗီတာမင္စီ လြန္ကဲရင္ က်ီးေပါင္း တက္တာ ပိုဆိုးေစတယ္။ တစ္ေန႔ ၁ဝဝ  မီလီဂရမ္ထက္ မပိုသင့္ဘူး။


ေဆးလိပ္၊ အရက္နဲ႔ ေကာ္ဖီျဖတ္ရမယ္။ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ အားကစား ေလ့က်င့္ခန္း(အေျပး၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီး) လုပ္ရမယ္။


တစ္ေန႔ ေရတစ္ပုလင္းမွ ႏွစ္ပုလင္း ေသာက္သင့္တယ္။ေလးဖက္နာ ေရာဂါဟာ အ႐ိုးက်ီးေပါင္း ထက္ ပိုဆိုးတယ္။ အဝလြန္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တယ္။  ဝက္ဆီ၊  ႏွစ္ခါျပန္ေၾကာ္ဆီ၊ ဆီအုန္းဆီ တုိ႔ နဲ႔ ေၾကာ္ေလွာ္ ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို မစားရ။ 

မျပည့္ဝဆီ (ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေနၾကာဆီ)နဲ႕ ေၾကာ္ေလွာ္ ထားတဲ့  အစားအစာ ကိုသာ စားသင့္ တယ္။ ဟမ္ဘာဂါ၊ ၾကက္ေၾကာ္ စတဲ့ အသင့္အျမန္စား  အစားအစာေတြဟာ  အခ်ဳိ၊  အငန္၊  အဆီ(ျပည့္ဝဆီ) လြန္ကဲေနလို႔ မစားသင့္ဘူး။  ပင္လယ္ငါး  မ်ားမ်ား စားသင့္တယ္။  ပင္လယ္ငါးမွာ အုိမီဂါ(၃)၊ (၆)နဲ႔ ဖက္တီး အက္စစ္ပါဝင္လို႔  ေရာင္ရမ္းမႈမွ ကာကြယ္ေပးတယ္။


ငါးႀကီးဆီ ၊သံလြင္ဆီ၊   ဝါေစ့ဆီမ်ားဟာ အုိမီဂါ (၃) ပါဝင္တဲ့ မျပည့္ဝဆီ ျဖစ္လုိ႔ အဆစ္နာ လူနာမ်ား  စားသံုးသင့္တယ္။ တစ္ပတ္မွာ သံုးရက္ေလာက္ ပင္လယ္ငါး စားပါ။ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ခန္႔  အားကစားလုပ္ပါ။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ပါ။ 

တစ္ေန႔ သစ္သီးတစ္လံုး စားပါ။ ေဆးလိပ္နဲ႔အရက္ ေရွာင္ပါ။ အငန္၊  အဆီအဆိမ့္ ေလွ်ာ့ပါ။ ထမင္းကို ဟင္းလိုစားၿပီး  ဟင္းကို ထမင္းလိုစားပါ။ ေျမထဲပင္လယ္ ေဒသအစာလို႔ ေခၚတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို  သံလြင္ဆီနဲ႔ ေၾကာ္စားပါ။ 

ဆီျပန္ဟင္းမွာ အဆီအႏွစ္ ဆမ္းမစားရ။ အစားေလွ်ာ့စားမွ  ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ၿပီး(ဘီအမ္အုိင္  ၁၈.၉ - ၂၄.၉) အထ ိရွိမွ အဆင္ေျပ ႏုိင္ပါတယ္။     ။


From...ၿမ၀တီ





No comments:

Post a Comment