က်န္းမာေရးႏွင့္ပက္သက္ျပီးလ ုပ္ေဆာင္ရန္
မ်က္ႏွာသစ္ျခင္း
မ်က္ႏွာသစ္္ရာတြင္ ဆပ္ျပာေလွ်ာ့သံုးပါ၊ ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ဆပ္ျပာမသံုးပါနဲ႔၊ေရပူ ေရေအး တလွည့္စီျဖင့္ မ်က္ႏွာကိုပြတ္ေပးျခင္းသည္ ပို၍မ်က္ႏွာအေရျပားကို ပိုမိုသန္႔ရ်င္း က်န္းမာတင့္တယ္ေစပါသည္၊ ပြတ္သည့္အခါတြင္ေအာက္မွအထက္
အျပင္မွ အတြင္းသို႔ ပြတ္ရပါမည္၊ ေန႔စဥ္ မ်က္ႏွာသစ္သည့္အခါတြင္
မ်ားေသာအားျဖင့္ အထက္မွ ေအာက္သို႔သာ ပြတ္ေလ့ရွိသည္၊ ဤသို႔ျပဳျခင္းသည္
ေသြးလည္ပတ္မႈ လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ဆန္႔က်င္ေန၍ ပါးေရတြန္႔ျခင္း၊ အေရျပားတြဲက်ျခင္းတို႔ကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစပါသည္။
လက္မ်ားမ်ားေဆး တုပ္ေကြးကာကြယ္ေပး
လူတေယာက္၏ ႏွာေခါင္းေပါက္အတြင္းပိုင္း သည္ စိုစြတ္ေႏြးေထြး၍ တုပ္ေကြးေရာဂါဗိုင္းရပ္ပိုး ပြားမ်ားရန္သင့္ေလ်ာ္ေသာေနရ ာေကာင္းတခုျဖစ္သည္။ေရာဂါပို းကပ္ျငိေနေသာလက္ျဖင့္မ်က္စိ ပြတ္မိပါက ပိုးမႊားမ်ားကိုမ်က္ရည္ျပြန ္မွတဆင့္ႏွာေခါင္းေပါက္အတြင္း ပိုင္းသုိ႔ ေရာက္သြားေစႏိုင္သည္။ ႏွာေခါင္းေပါက္ ႏႈိက္ျခင္းျဖင့္ပိုးမႊားမ်ာ း ကိုတိုက္ရိုက္ႏွာေခါင္းေပါက္္အတြင္းပိုင္းသို႔ အေရာက္ပို႔ႏိုင္ပါသည္၊ ႏွာေခါင္းေပါက္အတြင္းပိုင္း သုိ႔
ေရာဂါပိုးမႊား ေရာက္ရွိပြားမ်ားေနလွ်င္ တုပ္ေကြးေရာဂါကို
ခံစားရဖြယ္ရွိသည္၊ ထို႔ေၾကာင့္ လက္မ်ားမ်ားေဆးျခင္းျဖင့္
ပိုးမႊားကပ္ျငိျခင္းမွ ကာကြယ္ရမည္၊ ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ႏွာေခါင္းေပါက္ကုိ
လက္ျဖင့္ မကေလာ္ဘဲ အေပၚမွသာ ဖ်စ္ညႇစ္ ႏွိပ္နယ္သင့္ပါသည္။
ေရေႏြးျဖင့္ ေျခေဆးပါ
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ဖြဲ႔စည္းပံုရႈေထာင့္မွၾကည့္ လွ်င္
ေျခေထာက္အစံုသည္ ႏွလံုးမွ အေဝးဆံုးျဖစ္သည္၊ ေသြးေၾကာမ်ား၏ အစြန္အဖ်ားမ်ား
ရွိသည္၊ ထို႔ျပင္ ေျခဖဝါး အေရျပားေအာက္ အဆီလႊာသည္ ပါးလႊာသည္၊
အပူထိမ္းသိန္းႏိုင္စြမ္း အားနည္းသည္၊ ေျခပိုင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္
အပူခ်ိန္အနိမ့္ဆံုးေနရာျဖစ္ သည္၊ေျခအစံု
အေအးမိလွ်င္ တကိုယ္လံုး တံ႔ုျပန္ေအးမႈ ျဖစ္ေပၚႏိုင္သည္။အကယ္၍ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ရာသီလာခ်ိန္၊ ကိုယ္ဝန္ရွိခ်ိန္တြင္ ေျခအေအးမိပါက မီးယပ္ကိုင္၊ကိုယ္ဝန္ပ်က္က် စသည္တို႔ ျဖစ္တတ္သည္၊ ထို႔ေၾကာင့္ မည္သည့္ရာသီတြင္မဆို ေျခေထာက္ ေဆးမည္ဆိုပါက ေအးေသာေရကို မသံုးဘဲ ေႏြးေသာေရကို အသံုးျပဳသင့္ပါသည္။
ထမင္းစားျပီး ခ်က္ခ်င္း ေရမခ်ိဳးသင့္
ထမင္းစားျပီးလွ်င္ျပီးခ်င္း ေရခ်ိဳးလွ်င္လည္း က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီေပ၊စားေသာက္ျပီးခ်ိန္တြင ္
လူ႔ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အစာေခ်စနစ္သည္ ဝန္ပိျပီးအစာအိမ္ႏွင့္
အူလမ္းေၾကာင္းသို႔ ေသြးမ်ား ပိုမိုေရာက္ရွိေနသည္၊ ထိုအခ်ိန္၌ ေရခ်ိဳးပါက
အေရျပားသို႔လည္း ေသြးေၾကာမ်ား က်ယ္ျပန္႔မႈေၾကာင့္ ေသြးမ်ား
ပိုမိုေရာက္ရွိျပီး ဦးေႏွာက္သို႔ ေသြးေရာက္မနည္းသြားပါမည္။ ထို႔ေၾကာင့္
အသက္ႀကီးသူႏွင့္ႏွလံုေသြးေၾ ကာေရာဂါရွိသူမ်ား ပိုမို၍ ဂရုျပဳသင့္ပါသည္။
ေရခ်ိဳးခ်ိန္ တိုရမည္
ေရပူခ်ိဳးခ်ိန္ၾကာလွ်င္ ေခါင္းမူး၊ မ်က္စိျပာ၊ ရင္ဝမြန္းက်ပ္၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းျမန္၊ ေသြးတိုး စသည့္ ေရပူခ်ိဳးျခင္း အဆိပ္သင့္ေရာဂါစံု ရတတ္ပါသည္။ေရေအးခ်ိဳးခ်ိန္ၾ ကာလွ်င္လည္း အေအးမိေရာဂါ ရတတ္ပါသည္၊ ထို႔ေၾကာင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီရန္ ေရခ်ိဳးခ်ိန္ တိုရပါမည္။
ကိုယ္တိုက္ဆပ္ျပာ အသံုးလြန္ျခင္း
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားေပၚတြင္ ေခၽြးထုတ္ျပြန္မ်ား အျပည့္ရွိသည္၊ယင္းျပြန္မ်ား မွ
အဆီမ်ားႏွင့္ ေခၽြးမ်ားကို ထုတ္ေပးေလ့ရွိျပီး အေရျပားႏွင့္ ဆံပင္
အေမႊးအမွင္မ်ားကို စိုစြတ္ႏူးညံ့ေစသည္၊ ကိုယ္ခႏၶာအပူခ်ိန္ကို
ထိမ္းသိန္းေပးထားသည္၊ ထို႔ျပင္ ယင္းတို႔သည္ ပူးေပါင္း၍
အက္စစ္ဂုဏ္သတၱိကိုျပဳျပီး ေရာဂါပိုးမႊားကို ေသေစႏိုင္သည္၊ ထို႔ေၾကာင့္
ဆပ္ျပာအသံုးမ်ားလွ်င္ အေရျပားအဆီကို မ်ားစြာေလ်ာ့နည္းသြားေစႏိုင ္ျပီး ေရာဂါပိုးမႊား ကာကြယ္အား က်ဆင္းသြားႏိုင္သည္၊ အေရျပား ရုန္းျပန္အား ေလ်ာ့နည္းသြားေစႏိုင္ျပီး အိုလြယ္ေစႏိုင္ပါသည္။
(ပါေမာကၡ ေဒၚခင္ျဖဴ-ျမင္းျခံ )
မ်က္ႏွာသစ္ျခင္း
မ်က္ႏွာသစ္္ရာတြင္ ဆပ္ျပာေလွ်ာ့သံုးပါ၊ ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ဆပ္ျပာမသံုးပါနဲ႔၊ေရပူ ေရေအး တလွည့္စီျဖင့္ မ်က္ႏွာကိုပြတ္ေပးျခင္းသည္ ပို၍မ်က္ႏွာအေရျပားကို ပိုမိုသန္႔ရ်င္း က်န္းမာတင့္တယ္ေစပါသည္၊ ပြတ္သည့္အခါတြင္ေအာက္မွအထက္
လက္မ်ားမ်ားေဆး တုပ္ေကြးကာကြယ္ေပး
လူတေယာက္၏ ႏွာေခါင္းေပါက္အတြင္းပိုင္း
လက္ျဖင့္ မကေလာ္ဘဲ အေပၚမွသာ ဖ်စ္ညႇစ္ ႏွိပ္နယ္သင့္ပါသည္။
ေရေႏြးျဖင့္ ေျခေဆးပါ
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ဖြဲ႔စည္းပံုရႈေထာင့္မွၾကည့္
အေအးမိလွ်င္ တကိုယ္လံုး တံ႔ုျပန္ေအးမႈ ျဖစ္ေပၚႏိုင္သည္။အကယ္၍ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ရာသီလာခ်ိန္၊ ကိုယ္ဝန္ရွိခ်ိန္တြင္ ေျခအေအးမိပါက မီးယပ္ကိုင္၊ကိုယ္ဝန္ပ်က္က်
ထမင္းစားျပီး ခ်က္ခ်င္း ေရမခ်ိဳးသင့္
ထမင္းစားျပီးလွ်င္ျပီးခ်င္း
ေရခ်ိဳးခ်ိန္ တိုရမည္
ေရပူခ်ိဳးခ်ိန္ၾကာလွ်င္ ေခါင္းမူး၊ မ်က္စိျပာ၊ ရင္ဝမြန္းက်ပ္၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းျမန္၊ ေသြးတိုး စသည့္ ေရပူခ်ိဳးျခင္း အဆိပ္သင့္ေရာဂါစံု ရတတ္ပါသည္။ေရေအးခ်ိဳးခ်ိန္ၾ
ကိုယ္တိုက္ဆပ္ျပာ အသံုးလြန္ျခင္း
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားေပၚတြင္ ေခၽြးထုတ္ျပြန္မ်ား အျပည့္ရွိသည္၊ယင္းျပြန္မ်ား
(ပါေမာကၡ ေဒၚခင္ျဖဴ-ျမင္းျခံ )
No comments:
Post a Comment