*** ၇င္ခြင္လမ္း သို႔ လာေ၇ာက္လည္ပတ္ ေလ႔လာၾကသူ မိတ္ေဆြအားလံုး စိတ္၏ ခ်မ္းသာၿခင္း ကိုယ္၏ က်မ္းမာၿခင္းတို႔ႏွင္႔ ေအးခ်မ္း ၿပည္႔စံုနိုင္ၾကပါေစ ***

Tuesday, 12 November 2013

ေကာ္ဖီတစ္ေန႔ သံုးခြက္ေသာက္ျခင္းက အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ထက္၀က္ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္

ေကာ္ဖီတစ္ေန႔ သံုးခြက္ေသာက္ျခင္းက အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ထက္၀က္ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္
Tuesday, November 12, 2013

ေကာ္ဖီကိုတစ္ေန႔ သံုးခြက္ေလာက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူေတြမွာ Hepatocellular carcinoma, HCC  လို႔ေခၚတဲ့ အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို၅၀% ေလ်ာ့ က်ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သုေတသန တစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

အသည္းကင္ဆာ HCC ဟာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါပံုစံျဖစ္ပါတယ္။ အီတလီႏိုင္ငံ၊ မီလန္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီ Dr.Carlo Vecchia က “ေကာ္ဖီရဲ႕ အသည္းကင္ဆာအေပၚ ကာကြယ္ ႏိုင္မႈဟာ ေကာ္ဖီက ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ သက္ေသျပခ်က္အၿပီးမွာ ထြက္ေပၚ လာတာ ျဖစ္ပါတယ္။ 

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳကလည္း အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္းခံ (risk factor) တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္”လို႔ေျပာ ၾကားထားပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို ၁၉၉၆ခုႏွစ္ကေန ၂၀၁၂ခုႏွစ္အထိ ျပဳလုုပ္ခဲ့ၿပီး လူဦးေရစုစုေပါင္း ၃၁၅၃ဦးကို အရည္အေသြးျမင့္ ေလ့လာမႈစနစ္(high-quality studies)္ကို အသံုးျပဳၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းက အသည္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ျခင္းကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒါဟာေကာ္ဖီမွာပါ၀င္တဲ့ flavonoid  က အသည္းအင္ဇိုင္းေတြ အေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈ၊ အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္တဲ့ အသည္း ေျခာက္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္မႈေတြ ေၾကာင့္ျဖစ္တယ္လို႔  Dr.Carlo  က ရွင္းျပထားပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology  မွာ ေဖာ္ျပထားပါ တယ္။

ၿငိမ္းေအး
Health Updates Journal

ေကာ္ဖီကိုတစ္ေန႔ သံုးခြက္ေလာက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူေတြမွာ Hepatocellular carcinoma, HCC လို႔ေခၚတဲ့ အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို၅၀% ေလ်ာ့ က်ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သုေတသန တစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။


အသည္းကင္ဆာ HCC ဟာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါပံုစံျဖစ္ပါတယ္။ အီတလီႏိုင္ငံ၊ မီလန္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီ Dr.Carlo Vecchia က “ေကာ္ဖီရဲ႕ အသည္းကင္ဆာအေပၚ ကာကြယ္ ႏိုင္ မႈဟာ ေကာ္ဖီက ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ သက္ေသျပခ်က္အၿပီးမွာ ထြက္ေပၚ လာတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳကလည္း အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္းခံ (risk factor) တစ္ခုျဖစ္ ပါတယ္”လို႔ေျပာ ၾကားထားပါတယ္။
 

ဒီေလ့လာမႈကို ၁၉၉၆ခုႏွစ္ကေန ၂၀၁၂ခုႏွစ္အထိ ျပဳလုုပ္ခဲ့ၿပီး လူဦးေရစုစုေပါင္း ၃၁၅၃ဦးကို အရည္ အေသြးျမင့္ ေလ့လာမႈစနစ္(high-quality studies)္ကို အသံုးျပဳၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းက အသည္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ျခင္းကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒါဟာေကာ္ဖီမွာပါ၀င္တဲ့ flavonoid က အသည္းအင္ဇိုင္းေတြ အေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈ၊ အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္တဲ့ အသည္း ေျခာက္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္မႈေတြ ေၾကာင့္ျဖစ္တယ္လို႔ Dr.Carlo က ရွင္းျပထားပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology မွာ ေဖာ္ျပထားပါ တယ္။

ၿငိမ္းေအး
Health Updates Journal

From...Facebook




No comments:

Post a Comment