အမ်ဳိးသမီး အမ်ားစုဟာ အသက္ ၅ဝ ေက်ာ္ရင္ ေသြးဆံုးပါတယ္။ အီစႀတိဳဂ်င္
ေဟာ္မုန္းေလ်ာ့နည္း လာ တယ္။ ေသြးဆံုးတာ အမ်ဳိးသမီးတိုင္း ေရွာင္လို႔မရတဲ့
သဘာဝျဖစ္စဥ္ တစ္ခုပဲျဖစ္ပါတယ္။
ရာသီဆံုး၊ စခ်ိန္မွာေခြၽးျပန္၍ ပူေႏြးျခင္း၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ
အေျပာင္းအလဲနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ၊ အ႐ိုးပြေရာဂါ တို႔ ျဖစ္ တတ္ ပါတယ္။ေခြၽးျပန္၍
ပူေႏြးျခင္းဆိုရာမွာ ခႏၶာကိုယ္တစ္ေလွ်ာက္မွာ အပူလိႈင္းျဖစ္ေနၿပီး
ညဘက္ေခြၽး ထြက္တတ္ ကာ ေသြးေၾကာ က်ယ္လာတဲ့အတြက္ ေသြးဖိအားထိန္းညႇိ ေဆးဝါး
ဗိုက္တာမင္ အားေဆး၊ အိပ္ေဆးေကြၽးရင္ သက္သာမယ္။
ဒီေဝဒနာကို အသက္ ၄၅ ႏွစ္မွ
၅၂ ႏွစ္အတြင္း အမ်ဳိးသမီးေတြ ေတြ႕ႀကံဳ ရစၿမဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြ
ရာသီဆံုးခ်ိန္မွာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာအရ စိတ္ မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊
စိတ္မတည္ၿငိမ္ျခင္း၊ မွတ္ဥာဏ္အားနည္းျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းနဲ႔
ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈေတြကို တြဲလ်က္ေတြ႕ရၿပီး ေဟာ္မုန္းနဲ႔
စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာေၾကာင့္ ျဖစ္ ရတာမို႔ အိပ္မေပ်ာ္တတ္ၾကဘူး။
႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေျပာင္းလဲမႈ အေနနဲ႔ ရင္သားေတြ ေသးငယ္သြားၿပီး
အဆီျပင္တစ္သွ်ဴးမ်ား ျပန္စုပ္ ယူႏိုင္တဲ့ အတြက္ ပံုသဏၭာန္ပါ ေျပာင္းလာတယ္။
ဆီးက်ိတ္ မၾကာခဏေရာင္ၿပီး ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုး ဝင္တာ ေတြ႕ရ တယ္။
ေသြးမဆံုးခင္ အီစႀတိဳဂ်င္ေဟာ္မုန္း ဟာ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးတယ္။ ေသြးဆံုးၿပီး ခ်ိန္ ေနာက္ ပိုင္း မွာ အမ်ဳိးသားမ်ားနည္းတူ
အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ မ်ားလာ တယ္။ ေသြးဆံုး ခ်ိန္
ေနာက္ပိုင္းႏွစ္ေတြမွာ ႐ိုးထုထည္ဆံုး႐ႈံးမႈဟာ လ်င္ျမန္လာတယ္။
အ႐ိုးအဆစ္
ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ကိုက္ခဲျခင္းေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။ အဓိက
အီစႀတိဳဂ်င္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ အေၾကာ တက္တယ္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးက
ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ျခင္း၊ ဝျခင္း၊ မူးေဝေအာ့အန္ျခင္း၊ ေသြးခဲျခင္း အနည္းငယ္
ျမင့္မားၿပီး ရင္းသားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခရွိတယ္။ ၂ ႏွစ္မွ ၅ ႏွစ္အထိ ကုရင္
ေကာင္းက်ဳိးထက္ ဆိုးက်ဳိးကပိုမ်ားတယ္။
ေသြးဆံုးခ်ိန္မွာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားမွာ
ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ ေရာဂါဟာ အီစႀတိဳဂ်င္ေခၚ မေဟာ္မုန္း ပမာဏေလ်ာ့ နည္း လာလို႔
ျဖစ္ပါ တယ္။ ေဟာ္မုန္း ဆံုး႐ႈံးမႈ ျဖည့္ဆည္းေပးမယ့္ အစာေတြ
စားေသာက္ဖို႔လိုပါတယ္။ အစာကို ညီၫြတ္မွ်တေအာင္ စားတတ္ဖို႔ အေရးႀကီးတယ္။
အဲဒီလိုညီၫြတ္မွ် တေအာင္ စားေပးျခင္းျဖင့္ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊
ေခြၽးထြက္လြယ္ျခင္းနဲ႔ ပူေႏြးေနျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
ပဲပိစပ္၊ ပဲပိစပ္ကထုတ္တဲ့ အစားအစာ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲေျခာက္၊ မက္မန္းသီး၊
ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ခ်ယ္ရီသီး၊ သေဘၤာသီး၊ သလဲသီး၊
ယိုနဲ႔သစ္သီးေတြစားရမယ္။ ႏွံစားသီးႏွံ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ စမုန္နက္နဲ႔
ပင္လယ္ေရေမွာ္ေတြကို စားသင့္ပါတယ္။
ကစီဓာတ္ပါတဲ့ အသီးအရြက္နဲ႔သစ္သီး၊
ႏွံစားသီးႏွံ၊ ပဲကို အေျခခံ တဲ့ အစားအစာေတြ မွန္မွန္စားသံုးၿပီး
သၾကားဓာတ္ပါတဲ့ အစားအစာကို ေလွ်ာ့စား တာဟာ ေသြးထဲ ကဂလူး ကို႔ ပမာဏကို
ထိန္းညႇိေပးၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈနည္းေစတယ္။ ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ စတဲ့
မျပည့္ဝဆီေတြကိုသာ စားသံုး ရမယ္။ ပင္လယ္ငါးကို စားသံုးေပးရပါမယ္။
From....ၿမ၀တီ
No comments:
Post a Comment