အနံ႔ ၿပင္း တဲ႔ အထဲ မွာ သူက ထိပ္ဆံုး ကပါ လို႔ မၾကိဳက္သူ အမ်ား ရဲ႕ ႏွာေခါင္း ရူပ္ တာေတြ ခံေနရတဲ႔ စားေကာင္းတဲ႔ အာဟာရ ၿဖစ္လွတဲ႔ အသီးပါ။ ယခု မိုးကာလ ရာသီ ခ်ိန္ ၿဖစ္တာနဲ႔ အညီ ေပါေပါနဲ႔ စားနိင္ လာတဲ႔ ႏွစ္သက္ သူမ်ား အတြက္ ဒူးရင္းသီး ပါ။
အဂၤလိပ္ နာမည္မွာ လည္း Durian လို႔ပဲ ေခၚၿပီး ရုကၡ ေဗဒ နာမည္ကေတာ႔ Durio zibethinus လို႔ေခၚေၾကာင္း သိရ ပါတယ္။ ဒူးရင္းသီး မ်ိဳး ၃၀ေလာက္ အမ်ိဳးစား ကဲြမ်ား ရွိၿပီး ထို အထဲ မွာမွ အမ်ိဳး အစား (၉) မ်ိဳးေလာက္ သာ စားေကာင္းပါတယ္။
နိင္ငံတကာ ေစ်းကြက္ေတြ မွာေတာ႔ Durio zibethinus ဆို တဲ႔ ဒူးရင္း တစ္မ်ိဳး သာ ရရွိၿပီး က်န္တဲ႔ အမ်ိဳး အစားေတြ ကိုေတာ႔ ေဒသ တြင္းမွာ သာေရာင္းခ်လ်က္ ရွိပါတယ္။
ဒူးရင္းသီး ဟာ အပူပိုင္း သစ္သီးေတြ ၿဖစ္တဲ႔ ဌက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး တို႔ လိုပဲ အာဟာရ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳ ဓာတ္ေတြ မွာ ၾကြယ္၀ တယ္။ ဒူးရင္းသီး တစ္လံုး ကုိ ၆၀၂ ဂရမ္ေလာက္ ရွိၿပီး ကယ္လိုရီက ၈၈၅ ႏႈန္း ရွိပါတယ္။
ထိုအထဲ မွာမွ အသားဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္ေတြ အၿပင္ ဗီတာမင္ စီ အမ်ားဆံုး နဲ႔ ဗီတာမင္ B6 တို႔ အမ်ားဆံုး ပါ၀င္ပါတယ္။ ထိုဓာတ္ေတြ ဟာ ခႏၶာကိုယ္ ရဲ႕ ခုခံမူ အားကို ၿမင္႔တင္ ေပးၿပီး ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးနိ္င္ပါတယ္။
အသီးဟာ ႏူးညံ႔ လွၿပီး အစားေၿခ လြယ္ေအာင္ ကူညီေပးတဲ႔ Fructose ကဲ႔သို႔ သၾကားဓာတ္ေတြ ပါ၀င္တဲ႔ အတြက္ အစားေၿခ မူကုိ လြယ္ကူေစၿပီး ခြန္အား ကို ၿဖည္႔တင္းေပးတဲ႔ေနရာ မွာ လြယ္လြယ္ ခႏၶာကိုယ္ကို ၿဖည္႔တင္းေပးနိင္ ပါတယ္။
ပိ္န္တဲ႔ သူမ်ား ကိုလည္း ၀ေစနိင္တဲ႔ အာဟာရေတြ ပါ၀င္ၿပီး ၿပည္႔၀ လြယ္တဲ႔ မေကာင္းတဲ႔ ကိုယ္လက္ စေထာေတြ မပါ၀င္ တဲ႔ အတြက္ စားသင္႔တဲ႔ အသီး တစ္သီး ၿဖစ္ပါတယ္။
Ref: nutrition-and-you
ေအာင္ဟိ္န္း (ရိုးရာေလး)
No comments:
Post a Comment