*** ၇င္ခြင္လမ္း သို႔ လာေ၇ာက္လည္ပတ္ ေလ႔လာၾကသူ မိတ္ေဆြအားလံုး စိတ္၏ ခ်မ္းသာၿခင္း ကိုယ္၏ က်မ္းမာၿခင္းတို႔ႏွင္႔ ေအးခ်မ္း ၿပည္႔စံုနိုင္ၾကပါေစ ***

Sunday 10 August 2014

မႈိ မ်ားကို ဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္ မ်ား စားသံုးေပးႏိုင္


 မိႈ မ်ားသည္ ၎တို႕ တြင္ နည္းပါး စြာ ပါ၀င္ေသာ သၾကား ဓာတ္ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ား စားသံုး ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္တြင္ ေဖာ္ျပ ထားသည္။

Himachal Pradesh University ဇီ၀သိပၸံ ဌာန မွ သုေတသီ Dr. TN Lakhanpal က မိႈ ကို ဟင္းအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားသံုးေပး ျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳ ရွိေသာ ေ၀ဒနာ ရွင္ မ်ားအတြက္ ယင္း တြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရ တန္ဖိုးမ်ား က က်န္းမာေရး အာနိသင္ ကို ေပးစြမ္းသည့္ အျပင္ ယင္း တြင္ သၾကားဓာတ္ မဆို စေလာက္ နည္းပါး စြာ ပါ၀င္ မႈေၾကာင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား ကို မျဖစ္ေစေၾကာင္း၊ 


သို႕ေသာ္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ၊ အဆိပ္ ရွိေသာ မႈိမ်ား ကိုဆိုလိုျခင္း မဟုတ္ဘဲ ျပည္သူ မ်ား လြယ္လင့္ တကူ စားသံုးႏိုင္ေသာ ေကာက္႐ိုးမိႈ၊ ေတာင္ပို႕မိႈႏွင့္ ႏြားရြက္ မိႈမ်ားကိုသာ ဆိုလုိျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ယခု စာတမ္း တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။


ေလ့လာမႈ စာတမ္း တြင္ ေဖာ္ျပထားခ်က္ အရ မိႈ မ်ားတြင္ အဆီဓာတ္ မပါ ၀င္ေၾကာင္း၊ ထို႕ေၾကာင့္ အ၀ လြန္ေနေသာ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ား စားသံုးေပး ႏိုင္ေၾကာင္း သိရွိ ရသည္။ 


ထို႕ျပင္မိႈ (Mushrooms) ၏ ကင္ဆာႏွင့္ HIV အေပၚ အက်ိဳး သက္ေရာက္ မႈ ကို ဆက္လက္ ေလ့ လာေနေၾကာင္း၊ ေဆးဘက္၀င္ အာနိသင္ အျပင္ မိႈ ကို စားသံုး ေပးျခင္း သည္ အစား ေရွာင္ေနရေသာ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ားကို အဆင္ေျပ ေစမည္ဟု Dr. TN Lakhanpal က ေျပာၾကားခဲ့သည္။

Dr. TN Lakhanpal က ယခုေလ့လာမႈ စာတမ္း ကို အႀကိမ္ တစ္ရာေျမာက္ အိႏၵိယ သိပၸံပညာ ကြန္ဂရက္ တြင္ တင္ျပ ထားျခင္း ျဖစ္သည္။

credit to ;Health Updates Journal

From...ျမ၀တီ

No comments:

Post a Comment