ႏြယ္ပင္မ်ဳိး ျဖစ္၏။ အပြင့္ မွာ လိေမၼာ္ေရာင္ ျဖစ္၏။ အဖုိမွာ ႀကီးထြား ၍ အမ မွာ ေသးငယ္ ၏။ ပၪၥငါးပါး လံုးေဆး အျဖစ္ အသံုး ဝင္၏။ အရသာ ခါး၏။ စပ္ရွားရွား ရွိ၏။ ေအး၏။ မူလ အညစ္ အေၾကးကို သုတ္သင္ ၏။ ေၾကညက္ လြယ္၏။ ေလ အနည္းငယ္ ျဖစ္၏။ ဝမ္းသက္ေစ၍ ပိုးကို ႏုိင္၏။
သည္းေျခ သလိပ္ ကုိ ႏုိင္၍ မ်က္စိေရာဂါ၊ ဝစၥမဂ္ နာက်င္ျခင္း၊ ေယာနိ၌ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါ၊ အဖ်ား ေရာဂါ၊ ပိုးေရာဂါ၊ ေသြးေဖာက္ျပန္ျခင္း ေရာဂါ၊ ေသြးအားနည္းျခင္း၊ ဆီးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါ၊ ပန္းနာ၊ အနာေပါက္၊ ေလျပြန္ ပူေသာ ေရာဂါ တုိ႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
ေက်ာက္တည္ ေရာဂါျဖစ္လွ်င္ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ သတၱဳရည္ တြင္ ဒိန္ရည္ သို႔မဟုတ္ ဆန္ပုန္း ရည္ႏွင့္ သံုးရက္ေသာက္၊ သံုးရက္ နား၊ ေလးရက္ေသာက္၊ ေလးရက္ နား၊ ငါးရက္ေသာက္၊ ငါးရက္ နား၊ ေျခာက္ ရက္ေသာက္၊ ေျခာက္ရက္ နား၊ ခုနစ္ရက္ေသာက္၊ ခုနစ္ရက္ နား အျဖစ္ ေသာက္ပါ က ေက်ာက္ မ်ား ကင္းေစ ၍ ေက်ာက္တည္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ပါလိမ့္မည္။
ပါးစပ္ကြဲ ေရာဂါ ျဖစ္ပါ က အရြက္ သတၱဳ ရည္ႏွင့္ ေျမျဖဴ မႈန္႔ ေရာလိမ္း က ေပ်ာက္ကင္း ပါသည္။ ကုိယ္ေရ ဝါေရာဂါျဖစ္လွ်င္ ၾကက္ဟင္းခါး ရြက္ သတၱဳရည္ႏွင့္ ဖန္ခါးသီး သတၱဳရည္ တို႔ ေရာေသာက္ ပါက ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။
ယေန႔ အျဖစ္မ်ား ေနေသာ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါ လိမ္းေဆး အျဖစ္ ၾကက္ဟင္းခါးႏု သတၱဳရည္ ကို မီးႏွင့္ အပူေပး ၍ ခပ္ေႏြးေႏြး လိမ္းေပး ပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။
ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ အတြက္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အေျခာက္မႈန္႔ ကို ေသာက္သံုး ပါက သက္သာရာ ရရွိ ၾကသည္။ အရြက္ သတၱဳရည္ ကို ကေလး သူငယ္နာ၊ အဖ်ားမ်ား တြင္ အသံုးျပဳသည္။
ေရွးအစဥ္ အဆက္ ကပင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္ ဟင္းလ်ာ သည္ ျမန္မာ တုိ႔၏ ခံတြင္း တြင္ ထမင္း ၿမိန္ေစေသာ ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေၾကာင္း ေရးသား လုိက္ရ ပါသည္။
ေအာင္မိုးျမင့္(ေနျပည္ေတာ္)
From...Myawady
No comments:
Post a Comment